dissabte, 8 de març del 2014

Alguns apunts sobre la immersió lingüística

Aprofito el blog per publicar alguns continguts del reportatge fet a VilaWeb sobre la trajectòria del model d'immersió lingüística en català a les escoles.



Juntament amb la meva companya Magda Gregori vam entrevistar a una mestra de Santa Coloma de Gramenet que va viure de primera mà els primers passos de la immersió:





Santa Coloma de Gramenet (Barcelonès) va ser una de les primeres poblacions catalanes a aplicar el Programa d’Immersió Lingüística en el curs 1983-1984. La predisposició dels claustres de professorat, les famílies, l’ajuntament i el Casal del Mestre de Santa Coloma va permetre instaurar aquest mètode d’aprenentatge en una població d’alumnes majoritàriament castellanoparlants. Tot es va gestar seguint uns criteris assemblearis perquè era la formula que permetia donar veu i vot a totes les parts involucrades en el projecte: alumnes, pares i escoles. Després de quaranta anys de dictadura, hi havia il·lusió i ganes per promoure un canvi i que aquest fos construït amb el consens de tota la comunitat educativa.
L’escola Les Palmeres d’aquesta localitat va establir un projecte de normalització lingüística i catalanització que fou reconegut amb el Premi Baldiri Reixac. L’objectiu del pla era que no només les classes es fessin en català sinó que tot l’entorn de l’escola adoptés aquesta llengua. El centre va renovar les seves pautes pedagògiques per fer possible la immersió. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada