diumenge, 2 de març del 2014

Poblenou, el paradigma de la desigualtat

Passejant pel barri del Poblenou ningú no es pot sentir un intrús. El barri obrer ha esdevingut avui, “un calaix de sastre”: edificis vells, nous i abandonats conviuen l’un al costat de l’altre en un esbiaixat Eixample de carrers llarguíssims i espaiosos. Els seus veïns reflecteixen aquesta sorprenent (o per alguns decadent) barreja. Catalans, andalusos, gallecs, marroquins, portuguesos, sudamericans, subsaharians, xinesos... comparteixen els dies en aquest espai. El Poblenou no és res més que un reflex de la seva gent: un barri multicultural on qualsevol pot encaixar-hi sigui un nouvingut, un esnob, un empresari o un artista. I és que l’essència del Poblenou es troba des de la vital Rambla i el modern 22@ fins als aires modernistes o andalusos d’alguns carrerons així com en l’art urbà dels grans magatzems abandonats.

Per què el Poblenou és tan polifacètic? Com sempre, per entendre el present cal conèixer el passat. Les arrels del Poblenou es remunten a la industrialització de començaments del segle XIX. La seva proximitat a la gran ciutat, l’abundant aigua del riu Besòs i el baix preu dels terrenys van atraure els propietaris del sector tèxtil. Nous habitatges i una riuada de ciutadans, que popularment es farien conèixer com els de “Pueblo Nuevo”, arribaven al sud del districte de Sant Martí per quedar-s’hi. 

Salvant distàncies, el Poblenou es troba avui en la mateixa situació. Els grans empresaris i l’Ajuntament de Barcelona han vist al Poblenou una oportunitat per concentrar les empreses d’última generació. El baix cost des dues-centes hectàrees per edificar i la bona connexió amb el centre han sigut els detonants per consolidar el que avui es coneix com la zona “22@”. Amb tan sols una dècada, s’hi han instal·lat més de 7.000 empreses punteres en àmbits com el disseny, les TIC i l’energia. Però si la intenció (a més d’enriquir-se) era modernitzar aquesta zona humil el projecte ha fracassat. Els gratacels a mig construir i els grans magatzems i indústries abandonats han creat una atmòsfera un tant desoladora en aquesta zona de la perifèria. Tot i així, hi ha qui d’aquest paisatge en veu un art, com l’associació d’empreses Poblenou Urban District, que veu el barri com  un dels “escenaris metropolitans més genuins i prolífics de Barcelona”. Per això, es dedica a promoure la zona com un nou centre d’art i creativitat de Barcelona.

Mentrestant, els veïns de Poblenou intenten mantenir l’esperit popular i associatiu que tants anys l’ha caracteritzat. Més de 30 organitzacions configuren el teixit associatiu del barri que malgrat els entrebancs de la història d’aquest país han sobreviscut. El cas més paradigmàtic és del de l’Ateneu Flor de Maig. Va néixer el 1890 arran de la iniciativa de 16 treballadors de crear una cooperativa de consum per aquest col·lectiu. Amb el temps, arribaria ser de les més importants de Catalunuya i ara és considerada patirmoni històric de la ciutat. La Flor de Maig, convertida en un Ateneu, és avui un lloc de trobada i reivindicació per als veïns que a més a més, acull diverses iniciatives populars. Al 2012 l’Ajuntament va deixar de pagar el lloguer al propietari del local i des de llavors els veïns van ocupar el local. Ara, la justícia els vol desallotjar. Mentre esperen la celebració del judici, els veïns s’estan mobilitzan per frenar la desaparició d’aquesta associació tricentenària.


Poblenou és doncs un barri polifacètic, amb diferències i per què no, amb discriminacions. Mentre que l’Ajuntament impulsa el 22@ afavorint les riqueses de grans empresaris, deixa morir una associació veïnal de més de 3 segles d’història que ha unit la seva gent des de sempre. Poblenou no és res més que el reflex de la distribució desigual de recursos en què Catalunya es troba immersa. I en aquest cas no cal canviar de barri per observar-ho, n’hi ha prou en canviar de carrer, o fins i tot canviar de vorera. I davant de tals evidents diferències el poder continua mostrant-se impassible.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada